Polskie superfoods

Święcące tryumfy produkty uznawane za superfood to zwykle te, które jednorazowo dostarczają organizmowi bardzo wiele różnorodnych i cennych składników odżywczych. Warto zatem wspomnieć niezwykle popularne nasiona goji czy olej kokosowy, które obecnie promowane są w każdy możliwy sposób. My, dla odmiany, chcemy przypomnieć Wam przysłowie – cudze chwalicie swego nie znacie i przedstawić kilka produktów, które może nie mają fajnych nazw, ale mocny skład mają z całą pewnością, a do tego pochodzą stąd.

Orzech włoski

Powszechnie znany, choć niedoceniany. Zacznijmy myśleć o orzechach inaczej jak tylko o składniku ciast i tortów. To doskonała przekąska i sprawdzony składnik sałatek, a poza tym jest to niezwykle wartościowy produkt. Włoskie orzechy zawierają bezcenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne. Zatem tłuszcz w jaki obfitują jest najwyższej jakości, podobnie jak biało, którego mają nawet 10%. Jeśli chodzi o witaminy to zawierają takie, których próżno szukać gdzie indziej – zjadając orzechy włoskie dostarczacie organizmowi witaminę K, E, A, B6. Tak niezwykły skład sprawia, że w pozytywny i wieloaspektowy sposób wpływają na nasz organizm – począwszy od poprawy cery i włosów po kojący wpływ na nerwy.

Aronia

Zawodowy przeciwutleniacz czyli produkt o działaniu antyoksydacyjnym – opóźniającym efekty starzenia. Kwestia urody to nie wszystko – znajdujące się w składzie aronii polifenole zdają się wykazywać właściwości antynowotworowe, z całą pewnością zaś działają jako profilaktyka antymiażdżycowa. Dodając do tego działanie przeciwzapalne zyskujemy owoc, który powinien na stałe wejść do naszej diety. Jeśli nie jesteście przekonani dorzucimy garść, dużą garść, witamin – P, C, B,E, A – mnóstwo liter daje jeszcze więcej zdrowia. Pijąc aroniowe soki dostarczamy sobie również pektyny i błonnik.

Miód

Antybakteryjne właściwości miodu znane są od dawna. Czas uświadomić sobie również pozytywny wpływ miodu na układ nerwowy i układ krążenia. Traktowany jako domowy antybiotyk i produkt o działaniu antyseptycznym znajduje się w wielu domach. Czas przestać traktować miód jedynie jako składnik pierników. Warto, ponieważ mając dostęp do prawdziwego miodu możesz wzmocnić cały swój organizm i czerpać przyjemność z jego zniewalającej słodyczy.

Buraki

Nie mamy dla nich zbyt wiele szacunku. To wielki błąd – ich naturalną słodycz oraz bardzo bogaty skład należy zacząć w końcu wykorzystywać i nie tak jak zwykliśmy to robić – gotując zupy – zacznijmy pić sok tłoczony z buraka i poznajmy wspaniały smak pieczonych buraczków. Tak spreparowany burak pozwoli na zachowanie jak największej ilości cennych składników. Pijąc sok z buraka przyswajacie duże ilości żelaza i wapnia, do tego kwas foliowy i cenne przeciwutleniacze znajdujące się w buraczanym barwniku. Spożywając nieprzetworzone buraki wpływamy pozytywnie i kompleksowo na organizm – zyskuje wątroba, układ krwionośny, układ trawienny, odporność, wzmacnia się serce i ogólna wydolność organizmu. Zatem buraka zapraszamy na salony, a jeśli nie tam to z pewnością na nasze stoły.

Have your say